Dieta dr Budwig

Olej lniany a ciąża, jaskra, serce, ADHD – dieta dr Budwig

Ciąża zdrowie niemowląt

  • W czasie ciąży kobiecie potrzebne są NNKT na potrzeby jej własnego organizmu oraz rozwijającego się płodu. Najwięcej NNKT potrzeba w czasie ostatnich 3 miesięcy ciąży oraz przez pierwsze 3 miesiące po urodzeniu się. Noworodek otrzymuje NNKT z mlekiem matki, które jest szczególnie bogatym źródłem kwasów omega-3. Kobiety karmiące piersią powinny zatem szczególnie dbać o dostarczanie odpowiednio większych ilości NNKT, a kobiety nie mogące same karmić swoich dzieci powinny dbać by podawać swoim dzieciom mleko wzbogacone w kwasy omega-3.
  • NNKT są niezbędne do budowy mózgu, całego układu nerwowego oraz siatkówki oka dziecka.
  • Prawidłowa ilość i proporcje kwasów omega-3 i 6 zapobiega przedwczesnemu porodowi.
  • Niedobór NNKT w organizmie rozwijających się dzieci prowadzi do wadliwej budowy błon komórkowych układu nerwowego i siatkówki oka, gorszego rozwoju fizycznego, zmian skórnych i częstszych infekcji.
  • Noworodki otrzymujące z mlekiem odpowiednią ilość omega-3 (ewentualnie w postaci suplementu) we wczesnym okresie niemowlęctwa, dłużej śpią, następnie wykazują lepsze zdolności motoryczne i poznawcze, szybciej uczą się komunikować.

Młodzież szkolna ADHD

  • Dzieci z niedoborami kwasów omega-3 mają problemy z zachowaniem, nauką, pamięcią i częściej u nich występuje ADHD.
  • W Polsce 3-5% dzieci szkolnych cierpi na ADHD- zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi. Obecnie uważa się, że zespół ten jest efektem zaburzonego dojrzewania układu nerwowego. Objawy nasilają się m.in. przy złej diecie.
  • U znacznej liczby dzieci z ADHD stwierdza się niedobór lecytyny (fosfolipidu budującego błony
    komórkowe neuronów), kwasów omega-3 i innych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
    aminokwasów, witamin z grupy B, beta-karotenu, magnezu i cynku.
  • Oparta na oleju lnianym i bogata w produkty roślinne dieta dr. Budwig dostarcza odpowiedniej ilości tych związków młodemu, rozwijającemu się organizmowi. Dr. Budwig pisała: „zazwyczaj polecam, by cała rodzina zmieniła dietę i spożywała więcej naturalnych tłuszczy.”

DEPRESJA, NERWICE, STRES

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikami błon biologicznych komórek nerwowych. Największa ich ilość znajduje się w korze mózgu. Prawidłowa budowa błon umożliwia neuronom sprawne funkcjonowanie i przekazywanie impulsów nerwowych. Osoby, które spożywają zbyt małe ilości omega-3 lub mają zaburzony stosunek omega-3 do omega-6 w diecie, są bardziej narażone na stany depresyjne, nerwice, stres mogą częściej wykazywać zachowania agresywne.
  • Kwasy omega-3 wspomagają produkcję i uwalnianie neurotransmiterów odpowiedzialnych za stabilność emocjonalną (np. serotoniny) i pozytywne emocje (np. dopaminy).
  • Kwasy omega-3 wykazują wiele korzystnych efektów w profilaktyce i leczeniu różnorodnych schorzeń neuropsychologicznych autyzmu, schizofrenii, stanów lękowych, zaburzeń snu, alkoholizmu, demencji, depresji.

Jaskra, problemy ze wzrokiem

  • Olej lniany może być nowym sposobem zapobiegania jaskrze, chorobie oczu, której przyczyną jest zwiększone ciśnienia śródgałkowego, prowadzące do postępującego upośledzenia funkcji wzroku. Jak wykazały badania na zwierzętach olej lniany obniża ciśnienie śródgałkowe nawet o 56%.
  • Kwasy omega-3 wchodzą w skład siatkówki oka, która jest tkanką o najwyższym stężeniu kwasu DHA (omega-3). DHA jest ważny dla przekształcenia impulsu świetlnego w sygnał elektryczny, który jest przekazywany do mózgu i interpretowany.

Układ sercowo-naczyniowy

  • Olej lniany skutecznie zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu, zawałom serca i ich powtarzaniu się. Wykazuje działania antyarytmiczne.
  • Kwas α-linolenowy (omega-3) i inne kwasy NNKT:
    – biorą udział w metabolizmie cholesterolu i jego transporcie (przeszło połowa estrów cholesterolu występuje w postaci połączeń z kwasem linolowym, co ułatwia ich rozprowadzanie w organizmie)
    – obniżają stężenie „złego” cholesterolu we krwi i zwiększają stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL).
    – hamują zlepianie się płytek krwi i zatykanie światła naczyń krwionośnych (hamują agresję i adhezję płytekkrwi)
    – zmniejszają ryzyko nagłej śmierci, w tym śmierci po zawale
    – obniżają nawet o 30% śmiertelność z powodu chorób układu krążenia
  • Z NNKT powstają prostacykliny, które rozszerzają naczynia wieńcowe i zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego.

STANY ZAPALNE, CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE

  • Proces zapalny jest naturalnym mechanizmem obronnym organizmu. Zwykłe zapalenie jest sygnałem ostrzegawczym informującym o urazie lub toczącej się chorobie.
  • Olej lniany dostarcza organizmowi omega-3, które przekształcane są w przeciwzapalne prostaglandyny serii 1 i 3. Niski poziom tych związków jest jednym z głównych powodów występowania różnego rodzaju przewlekłych stanów zapalnych, w tym zapalenia stawów, jelita grubego i dziąseł.
  • Zawarte w oleju lnianym NNKT łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów zmniejszają ból i sztywność stawów, zwiększają siłę uścisku ręki, zapobiegają zmianom zwyrodnieniowym stawów oraz pozwalają na zmniejszenie dawek niesterydowych leków przeciwzapalnych. Kwasy omega-3 obniżają aktywność enzymów biorących udział w degradacji kolagenu, zapobiegając w ten sposób niszczeniu tkanki chrzęstnej i uszkodzeniu stawów.
  • Kwasy omega-3 przeciwdziałają tworzeniu się autoprzeciwciał (prozapalnych cytokin), co przeciwdziała i łagodzi skutki szeregu chorób autoimmunologicznych: choroby Crohna, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, czy toczenia rumieniowego.

You may also like...