Dieta dr Budwig

Jakie choroby leczy dieta dr Budwig?

Pionierką badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym była dr. Johanna Budwig (1909r.-2003r.)
niemiecka naukowiec wywodząca się z Uniwersytetu z Münster, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Była wykształcona w zakresie biochemii, farmacji i nauk przyrodniczych: fizyki, biologii, botaniki oraz zdobyła wykształcenie medyczne.

Po II wojnie światowej rząd niemiecki powierzył jej kierowanie badaniami nad wpływem farmaceutyków i żywności przetworzonej na zdrowie człowieka. W tym celu współpracowała z wieloma szpitalami prowadząc żmudne badania. U wszystkich pacjentów zaobserwowała brak we krwi fosfatydów i lipoprotein, w tym brak omega-3 (w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo gwałtownie). Po 3-miesięcznej terapii uzupełniającej i brakujące składniki odżywcze zaobserwowano opanowanie nowotworu i zanik guzów. Dr. Budwig rozpoczęła poszukiwania naturalnego, niefarmakologicznego, sposobu uzupełniania koniecznych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein.

Wynikiem tych poszukiwań jest znana już na całym świecie PASTA (ang. SPREAD) czyli zmiksowana mieszanina dwóch składników oleju lnianego i białego sera.
Dieta dr. Budwig bazuje na dostarczaniu organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3,
węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Dr. Budwig opracowała sposób leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą, a wyniki swoich
odkryć ogłosiła w 1951r. Jej działalność kolidowała jednak z interesami właścicieli intensywnie
rozwijających się wtedy zakładów przemysłu spożywczego, głównie tłuszczowego, którzy wszelkimi
sposobami zabiegali by zdyskredytować osobę dr. Budwig i nie dopuścić do rozpowszechniania wiedzy o jej osiągnięciach.

Dr. Budwig założyła własną klinikę, w której leczyła pacjentów opracowaną przez siebie dietą.

Stosowała ją z pozytywnym skutkiem w leczeniu pacjentów z chorobami nowotworowymi i innymi
chorobami przewlekłymi takimi jak:

  • schorzenia prostaty
  • choroba Alzheimera
  • stwardnienie rozsiane
  • choroby na tle autoimmunologicznym, alergie
  • schorzenia układu krążenia (miażdżyca, atak i zawał serca, arytmia)
  • artretyzm
  • schorzenia wieku starczego
  • wady wzroku i słuchu
  • problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu)
  • depresja
  • astma oskrzelowa
  • wszelkie problemy dermatologiczne
  • odtłuszczenie wątroby
  • schorzenia woreczka żółciowego
  • problemy trawienne
  • wrzody żołądka
  • cukrzyca

Działanie oleju lnianego

Działanie oleju lnianego obejmuje następujące obszary organizmu:

UKŁAD NERWOWY SWARDNIENIA ROZSIANEGO

  • Olej lniany stosuje się jako skuteczny środek przy występowaniu drętwień i mrowienia kończyn. Ze względu na to, że kwasy omega-3 budują komórki nerwowe oraz ich osłonki (tzw. osłonki mielinowe) olej lniany pomaga w łagodzeniu objawów schorzeń mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, czy uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę.
  • W przypadku stwardnienia rozsianego dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, może ograniczać rozwój choroby we wczesnym stadium-odbudować częściowo osłonki mielinowe nerwów, a w stanach zaawansowanych spowalniać rozwój choroby.

MÓZG, MIGRENY

  • Kwas α-linolenowy (ALA) należący do rodziny omega-3 jest przekształcany w naszym organizmie do kwasu DHA, będącego bardzo ważnym składnikiem tkanki mózgowej. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych.
  • Kwasy omega-3 poprawiają również krążenie krwi, w tym krążenie w naczyniach krwionośnych głowy, co może łagodzić bóle migrenowe.

You may also like...