Dieta dr Budwig

Dieta dr Budwig – na co pomaga?

Na co pomoże dieta dr Budwig?

Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

Dieta dr Budwig – najważniejsze założenia

Dieta dr Budwig została zaprojektowana w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku przez dr Johannę Budwig. W pierwotnym założeniu zaproponowany przez nią model żywienia miał na celu normalizację za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz działanie przeciwnowotworowe. Zdaniem specjalistów, „dieta budwigowa” nie spełnia jednak właściwej w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych roli – jest uboga pod kątem m.in. zawartości żelaza czy węglowodanów, a ponadto stosowanie jej przez dłuższy czas raczej nie jest możliwe w praktyce. Chętnie opisywane z kolei przypadki „cudownych uzdrowień” z raka nie były nigdy obiektywnie, naukowo potwierdzone. Co więcej, w wielu sytuacjach dieta budwigowa może stać się przyczyną niebezpiecznych następstw dla zdrowia, a nawet życia.

Z całą mocą należy podkreślić, że choć stale prowadzone są w tym kierunku rozmaite badania, aktualnie nie stwierdza się istnienia jakiegokolwiek produktu czy rodzaju diety mogącego wyleczyć osobę chorą z nowotworu bądź też zmniejszyć rozmiar jego zmian.

Dieta dr Budwig – kto może ją stosować, produkty zalecane i przeciwwskazane

Podstawowym założeniem diety dr Budwig jest sięganie wyłącznie po produkty świeże, o niskim stopniu przetworzenia. Jadłospis powinien bazować na pokarmach bogatych w m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym olej lniany), węglowodany złożone (obecne w produktach z pełnego ziarna, kaszach, płatkach zbożowych) oraz na świeżych warzywach i owocach (dzięki czemu menu będzie bogate w korzystny dla m.in. pracy naszych jelit błonnik pokarmowy). Z diety eliminuje się potrawy przygotowywane metodą smażenia, tłusty nabiał oraz tłuste gatunki mięs, jak również masło, margaryny, majonez, cukier oraz ogólnie żywność o wysokim stopniu przetworzenia (dania typu fastfood, dania instant, słone i słodkie przekąski itd.). Każdego dnia należy spożywać tłoczony na zimno olej lniany – dodawany do pasty twarogowej oraz jako dodatek samodzielny. Wskazane jest także sięganie po świeżo zmielone siemię lniane.

Jedyne zalecenia diety dr Budwig znajdujące uzasadnienie dla poprawy stanu zdrowia to eliminacja wysoko przetworzonej żywności na rzecz większego spożycia warzyw i owoców oraz wyboru produktów zbożowych z pełnego ziarna, chudych gatunków mięs, ryb i nabiału.

Ilość spożywanego w diecie dr Budwig tłuszczu, w postaci samego tylko oleju lnianego (w paście i solo), może wynosić średnio ok. 100 ml na dzień, co daje 900 kcal i aż 100 g tłuszczu! To sprawia, że dostarczenie w odpowiedniej ilości składników takich jak białko, węglowodany, witaminy czy składniki mineralne wydaje się wręcz nierealne, zwiększając ryzyko poważnych niedoborów pokarmowych. Taka dieta z pewnością nie będzie stanowić profilaktyki, a tym bardziej leczenia wybranych jednostek chorobowych.

Korzystne substancje w diecie dr Budwig

Jak już wcześniej wspomniano, bazowym produktem w diecie Budwig jest olej lniany zawierający znaczne ilości kwasu α-linolenowego (ALA). Zdaniem dr Budwig, kwasy tłuszczowe trans obecne w m.in. żywności wysoko przetworzonej, przy jednoczesnym deficycie kwasów omega-3 i omega-6, zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym, w tym także chorób nowotworowych. Produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z kolei, zmniejszają stan zapalny w organizmie, przyczyniając się tym samym do obniżenia tego ryzyka.

Jak długo należy stosować dietę dr Budwig?

Zdaniem ekspertów, dieta budwigowa jest niewłaściwie skomponowana i niedoborowa. Spożycie tłuszczów ogółem jest zbyt wysokie, a stosunek kwasów omega-6 do omega-3 nieodpowiedni. Za sprawą zbyt wysokiego udziału tłuszczów dieta może sprzyjać nadwyżce spożywanej energii, a tym samym prowadzić do wystąpienia nadwagi bądź otyłości oraz wzrostu ryzyka rozwoju chorób o charakterze sercowo-naczyniowym. Pomimo korzystnego dla naszego działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ich nadmiar może doprowadzić do szeregu poważnych dla zdrowia, a nawet życia powikłań, w tym do m.in. skazy krwotocznej (trombocytopenii), zmniejszenia odporności na choroby zakaźne, zmian degeneracyjnych niektórych tkanek, opóźnienia gojenia się ran czy immunosupresji. Z całą pewnością nie jest to więc dieta spełniająca założenia żywienia w profilaktyce oraz leczenia chorób.

Przykładowy jadłospis w diecie dr Budwig

Poniżej znajduje się jadłospis w diecie dr Budwig, który podawany jest jedynie dla przykładu, a nie w ramach polecenia założeń tej diety.

Śniadanie – Kanapki z pastą budwigową 

Chudy twaróg zmiksuj z olejem lnianym (ok. 100 g twarogu z 4 łyżkami oleju). Pastą obkładaj kromki pieczywa razowego, posyp 3 łyżkami świeżo zmielonego siemienia lnianego, dodaj ulubione warzywa.

II śniadanie – Mus owocowy 

Porcję pasty budwigowej zmiksuj razem z owocami jagodowymi i naturalnym jogurtem.

Obiad – Kasza gryczana z fasolą i warzywami 

Ugotowaną kaszę gryczaną połącz z pokrojonymi pomidorami, kolorowymi paprykami, cebulą, dodaj ugotowaną fasolę, dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Przygotuj dip: porcję pasty budwigowej połącz z odrobiną miodu, jogurtem naturalnym i odrobiną soli. Podawaj danie polane sosem.

Kolacja – Sałatka z grzanką 

Mieszankę sałat wrzuć do miski, dodaj świeżego ogórka pokrojonego w plastry, wiórka czerwonej cebuli oraz przepołowione pomidorki koktajlowe. Sałatkę polej obficie olejem lnianym, dopraw do smaku, zjedz z grzanką z chleba razowego.

You may also like...