Kuzu, zwana również kudzu – niezwykła roślina – oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza nałogi, wzmacnia odporność

Kuzu, zwana również kudzu – niezwykła roślina – oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza nałogi, wzmacnia odporność

Kudzu Vine Pueraria Lobata oraz Thunbergii jest rośliną jadalną, występującą w Azji (Chinach, Japonii, Korei) oraz w Ameryce.
Roślina przeniesiona ze swojego naturalnego środowiska do Ameryki zaczęła sprawiać wiele kłopotów. W okresie ostatnich 50 lat stała się klęską ekologiczną poprzez agresywny rozrost i rozprzestrzenianie się. Dzienny przyrost to jedna stopa, czyli 30 cm. W USA uznano kuzu jako chwast. Pnącze Kudzu oplata lasy, osiedla ludzkie. Korzenie nieraz rosną do półtora metra w głąb ziemi i do szerokości obwodu człowieka. Zdrewniale pnącza wyglądają jak liany.
Korzeń tej rośliny posiada dużą zawartość skrobi bogatej w związki zwane izoflawonami. Stosuje się go w diecie, oraz dla wspomagania wielu terapii i utrzymania dobrego zdrowia.

Kuzu – jest znana ze swoich właściwości leczniczych. Skrobia znajdująca się w roślinie jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu.
Kuzu ma odczyn zasadowy, nie zawiera glutenu, ani laktozy. Pomocny jest przy regulacji wagi ciała oraz oczyszczaniu organizmu. Stanowi alternatywę dla środków zagęszczających i wiążących, takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana.

Począwszy od starożytności korzeń kuzu jest stosowany jako bogate źródło skrobi obfitującej w minerały. Jest źródłem długotrwałej energii używanym zamiast kofeiny. Znajduje zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości

kudzu3

Kuzu – od wielu lat dostępne jest w naszym kraju w sklepach ze zdrową żywnością, zielarniach, sklepach internetowych lub w delikatesach, a czasem w aptekach. Kuzu pozyskiwane jest w naturalny sposób z korzenia jednej z najmocniejszych roślin w Japonii Pueraria Thungbergii.

Dziś chińscy lekarze stosują kuzu w przypadku takich dolegliwości, jak: grypa, gorączka, kłopoty trawienne (biegunka, nudności) oraz uporczywe, chroniczne migreny. Zalecają też włączenie kuzu do codziennej diety w przypadku cukrzycy, alergii, nadciśnienia, chorób górnych dróg oddechowych czy dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Natomiast w opinii japońskich makrobiotyków kuzu posiada niezwykłą zdolność równoważenia energii w organizmie i umożliwia jego skuteczną detoksykację. Co ciekawe, wnioski te zostały potwierdzone przez naukowe autorytety.

Badania prowadzone w ośrodkach medycznych w Stanach Zjednoczonych oraz w Chinach dowiodły, iż regularnie spożywane kuzu przyczynia się do usunięcia z organizmu nadmiaru toksyn oraz reguluje przemianę materii, działa, więc oczyszczająco i detoksykacyjnie.

kudzu12

Kuzu może być również dobrym uzupełnieniem przeprowadzanej na wiosnę kuracji oczyszczającej.

Należy je wówczas stosować codziennie od 7 – 14 dni. Najlepiej w postaci rozgrzewającego kisielu.

Rozgrzewający kisiel jabłkowy

Admin