Diety odchudzające – Dieta 1000 kalorii

Dieta 1000 kalorii

  • Jesz wszystko, ale w ograniczonych ilościach.
  • Unikasz tłustych mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów, słodyczy, chipsów, solonych orzeszków i przegryzek
  • Jesz 5 posiłków dziennie, o kaloryczności: śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) i kolacja (200 kcal). Przez miesiąc z tej diety mogą korzystać wszyscy. Dłuższe jej stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem.
  • Zastępujesz potrawy smażone, pieczonymi na ruszcie, gotowanymi, pieczonymi w folii.
  • Rezygnujesz ze słodzenia i zaprawiania dań mąką i zasmażkami. Zamiast śmietany i majonezu używasz chudego mleka, a do sałatek odrobiny oleju.
  • Z dietą aplikuj ruch na świeżym powietrzu i ćwiczenia fizyczne.

Dieta polega na skrupulatnym liczeniu kalorii i nie przekraczaniu dziennej dawki 1000 kcal.

W ten sposób chudniesz 0,5-1 kg tygodniowo. Możesz ją stosować przez 3-4 tygodnie. Z czasem efektywność chudnięcia będzie spadać.

Dzień 1:

I śniadanie (275 kcal): Omlet z trzech białek z dżemem niskosłodzonym wiśniowym (25 g), szklanka mleka 0,5%, 1 mała gruszka.

II śniadanie (110 kcal): Kanapka z kromki chleba graham, z łyżeczką margaryny, plasterkiem polędwicy z kurczaka (30 g), 50 g ogórka zielonego, herbata z cytryną bez cukru.

Obiad (398 kcal): 250 ml zupy kremu z groszku zielonego, dorsz z jabłkiem, 2 małe ziemniaki, sałatka z pomidorów (150 g) i cebuli (50 g), herbata zielona bez cukru.

Podwieczorek (112 kcal): 1 duże pieczone jabłko z łyżeczką cukru.

Kolacja (212 kcal): 300 ml zupy “nic”

Dzień 2:

I śniadanie: Kawa zbożowa (5 g) z mlekiem (200 g) bez cukru, pieczywo (40 g) z masłem roślinnym (3 g) i chudą wędliną (20 g), warzywa sezonowe (50 g).

II śniadanie: Pieczywo (20 g) z masłem roślinnym (2 g), owoce sezonowe (100 g), herbata bez cukru.

Obiad: Krupnik (włoszczyzna 50 g, kasza jęczmienna 20 g), ryba w jarzynach (dorsz 100 g, warzywa 100 g, olej sojowy 10 g), ziemniaki (100 g), owoce sezonowe (100 g).

Podwieczorek: Kompot (owoce 50 g, cukier 5 g), herbatniki (10 g).

Kolacja: Pierogi leniwe (twaróg chudy 50 g, białko z 1 jaja, mąka pszenna 15 g, olej sojowy 5 g, cukier 5 g), herbata bez cukru, warzywa sezonowe (50 g).

Dzień 3:

I śniadanie: Mleko (1 szklanka – 100 kcal), płatki kukurydziane (2 łyżki – 80 kcal), truskawki (10 sztuk – 30 kcal).

II śniadanie: Chleb (1 kromka – 100 kcal), polędwica wędzona (30 g – 60 kcal), sałata (2 liście – 5 kcal).

Obiad: Zupa ogórkowa bez śmietany (200 g – 80 kcal), ryba gotowana (50 g – 40 kcal), ziemniaki (2 małe – 60 kcal), jarzyny (100 g – 40 kcal).

Podwieczorek: Grejpfrut (1 sztuka -100kcal).

Kolacja: Pikling (50 g – 70 kcal), surówka z marchwi, selera i jabłka (100 g – 70 kcal), chleb Graham (1 kromka – 100 kcal).

Dzień 4:

I śniadanie: Kromka chleba, dwa plastry szynki na liściu sałaty, mleko.
Inny zestaw to pieczywo z masłem, twaróg chudy, kawa z mlekiem bez cukru (250 kcal).

II śniadanie: Kromka ciemnego pieczywa, twaróg chudy z pietruszką, sok pomidorowy albo pieczywo z chudą wędliną, sok wielowarzywny (100 kcal).

Obiad: Bulion posypany natką pietruszki, pieczone udko kurczaka (bez skóry), gotowane warzywa, liść sałaty. Inny zestaw to zupa koperkowa z lanym ciastem, pulpet cielęcy, ziemniaki i marchew z wody (350 kcal).

Podwieczorek: Filiżanka herbaty, kawałek ciasta drożdżowego albo surówka z sezonowych warzyw mieszanych, kromka pieczywa (100 kcal).

Kolacja: Omlet z zielonym groszkiem, filiżanka herbaty lub ryż z owocami, mleko (200 kcal).

Dzień 5:

Admin