Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska jest oparta na 13-dniowym jadłospisie. Je się trzy razy dziennie, a dobowe menu dostarcza od 200 do 900 kcal. Dieta kopenhaska jest monotonna (jej podstawą są głównie chude mięso, jajka, sałata, czarna kawa). Schudnij 4-6 kg w 13 dni.

Dieta

Dieta, fot. Shutterstock

Oprócz kawy dodatkowo należy wypijać codziennie 2 litry płynów, ale tylko niegazowanej wody mineralnej i zielonej herbaty. Obiad i kolację można zamieniać w ramach zaleceń na dany dzień. Obiad jemy między godziną 12.00 a 14.00. Kolację należy spożyć najpóźniej do godziny 18.00.

Dieta kopenhaska – uwaga, ważne!

Jeśli chcesz, by dieta przyniosła efekty, musisz ściśle trzymać się jadłospisu. Wszelkie odstępstwa, nawet sięgnięcie po gumę do żucia, niweczą efekty diety. Nie można stosować przypraw ani soli.

Opinia dietetyka o diecie kopenhaskiej

Dieta kopenhaska jest kuracją doraźną. Można ją stosować jako dietę “ostatniej szansy”, np. przed imprezą. Nie nadaje się na długofalowy program odchudzający. Dieta kopenhaska dostarcza bardzo niewiele energii, zatem często odczuwa się głód. Dlatego niełatwo dotrwać do końca. W jadłospisie diety kopenhaskiej niewiele jest witamin i minerałów (po zakończeniu kuracji warto uzupełnić niedobory owocami i warzywami oraz specjalnymi preparatami). Kilogramy znikają wprawdzie szybko, ale później zwykle występuje efekt jo-jo.

Plan 13-dniowej kuracji diety kopenhaskiej

  • Dzień 1. i 8. diety kopenhaskiej (480 kcal)

Śniadanie: kubek czarnej kawy (ok. 300 ml) z kostką cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, duży pomidor Kolacja: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

  • Dzień 2. i 9. diety kopenhaskiej (480 kcal)

Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
Obiad: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, świeży owoc, np. duże jabłko lub grejpfrut
Kolacja: 5 plastrów chudej szynki (np. drobiowej), 2 szklanki jogurtu naturalnego

Admin